Apartmani Antić, Budva, Crna Gora

Budva

Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Prvi put pominje u IV veku p.n.e.

Prema legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora, kada je na volovskoj zaprezi stigao protjeran iz Tebe. Od grčke riječi „Bous“ (što znači vo) nastalo je ime grada.

Kamene kuće i crkve, uske ulice i mali zeleni đardini (bašte) opasani bedemima sa svih strana čine Budvu tipičnim srednjevekovnim primorskim gradom. Budva je čuvena po Starom gradu, i živom turističkom ponudom.

Ispred Budve je ostrvo Sveti Nikola, najveće na Crnogorskom primorju. Do ostrva Sveti Nikola možete doći taxi brodom, ali i plivajući, ukoliko ste avanturista. Na ostrvskim plažama uživaćete u mirisu Mediterana, plavetnilu mora i toplim zracima Sunca. Ovo mjesto je poznato i kao prirodni rezervat jelena lopatara i još nekoliko životinjskih vrsta.

Budva je danas „Kraljica crnogorskog turizma“. Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera. Rivijera je centar crnogorskog turizma, i čuvena je po peščanim plažama,  noćnim obalnim klubovima, luksuznim hotelima, vilama, kvalitetnim ribljim i nacionalnim restoranima, mediteranskom rastinju, vansezonskoj tišini, ekskuzivnim buticima, parfimerijama, suvenirnicama… Odmor na Budvanskoj rivijeri možete iskoristiti i za obilazak turističkih atrakcija kojih, osim na području budvanske rivijere, ima i u ostalim delovima primorja.

Tokom proteklih godina Budva je bila najpopularnija turistička destinacija u Crnoj Gori.

Turisti koji odmor provode u Budvi, metropoli turizma, na raspolaganju imaju razne mogućnosti rekreacije. Ako ste nekada pomislili kako bi voleli da odete na neku egzotičnu plažu gde sve vrvi od lijepih, zgodnih, veselih, razigranih i mladih ljudi, dođite na Budvansku rivijeru. Pešačke staze su prava stvar za goste koji žele aktivan odmor, za one ekstremnije tu je i Bungee Jumping, paraglajding…

Budva i tokom čitave godine ima ustaljene kulturne događaje: muzičke, filmske, književne i dečije festivale, ali i fešte pod maskama, ribarske fešte, fešte na plažama, pozorišne predstave, koncerate klasične, zabavne i etno muzike, izložbe slika, skulptura, pesničke večeri… Dva najpoznatija festivala koja se održavaju svake godine u kontinuitetu su pozorišni „Grad Teatar Budva“ i muzički festival „Music festival Budva“.